« Wat kan je als medewerker doen als de werksfeer slechter wordt?»

Gepubliceerd op 23-05-2017

Onlangs heeft de Landelijke Vereniging Vertrouwenspersonen (LVV) een enquête gehouden onder ruim 300 leden. Het blijkt dat de de huidige economische situatie van van invloed is op de werksfeer. Het blijkt onder andere dat de competentiestrijd toeneemt, het management strengere regels hanteert en de werkdruk toeneemt. Niet alleen leidt dit tot afname van de prestaties. Ook dreigt uitval. Wat kan je doen als medewerker?

In de eerste plaats is het verstandig om de verwachtingen richting je leidinggevende goed te managen. Wat wordt van mij aan prestaties verwacht. Leg dit ook schriftelijk vast. Daarmee voorkom je als medewerker dat het bij een beoordelingsgesprek over de verkeerde dingen gaat. Voor de leidinggevende kan dit ook prettig zijn, omdat hij dan ook weet hij van jou als medewerker kan verwachten.

Daarnaast kan het helpen om je in te leven in je eigen manager. Waarschijnlijk staat hij ook onder druk door vragen van de directie, bestuur of aandeelhouders. Deze druk maakt dat hij waarschijnlijk van zijn talenten afdwaalt en zijn afweermechanismen gaat inzetten (bijvoorbeeld dominantie, snel praten, kort af zijn, uit contact gaan, etc.). Toon begrip voor zijn situatie en biedt aan dat het jij wellicht kan helpen. Gedeelde smart is immers halve smart.

In het verlengde van dit laatste kan het nuttig zijn om in het team de zakelijke problemen op de agenda te zetten en te bezien of de problemen als team gezamenlijk opgepakt kunnen worden.

Op de iets langere termijn is het verstandig om jezelf als medewerker te blijven ontwikkelen, zodat je positie op de arbeidsmarkt sterker wordt en jij de keuze kan maken om bij onveranderde omstandigheden de organisatie te verlaten. In dat kader past het ook om je netwerk te onderhouden.

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze? Neem dan Contact met ons op.

wat-kan-je-als-medewerker-doen-als-de-werksfeer-slechter-wordt-1576596369.jpg