« Artikel Eindhovens Dagblad »

Gepubliceerd op 26-09-2023

Lees hier artikel Eindhovens Dagblad

Zie mij, hoor mij – lessen uit de evolutiepsychologie die iedere politicus en bestuurder zou moeten kennen

Veel boeren zien hun toekomst verdwijnen door de stikstofaanpak van de regering. Heel Nederland heeft decennialang geprofiteerd van het aardgas uit Groningen, maar nu de huizen verzakken, geeft de overheid niet thuis. De toeslagenaffaire laat een onbetrouwbare overheid zien.

Steeds meer burgers voelen zich niet meer gehoord, gezien of zelfs onrechtvaardig behandeld door de overheid. Wat doet de overheid toch verkeerd? De afgelopen decennia heeft bij de overheid het marktdenken te veel centraal gestaan. Het geloof in de markt heeft de machtsafstand tussen de overheid en haar burgers vergroot. Ons gevoel van veiligheid, verbondenheid, waardering en grenzen is aangetast. Hele groepen van mensen wantrouwen de overheid ondertussen. Ze voelen zich niet gezien, niet gehoord en ongelijk behandeld.

De mens heeft miljoenen jaren op de Afrikaanse Savanne in kleine groepen geleefd. De machtsafstand binnen de groep bleef gering omdat intensief samenwerken nodig was. Nog steeds hechten we daarom sterk aan veiligheid, verbondenheid, waardering, autonomie, spontaniteit en  duidelijke grenzen. Burgers zijn (onbewust) op zoek naar politici die voorzien in deze behoeften.

Met dit evolutionaire inzicht in het achterhoofd reiken bestsellerauteur Leon Schaepkens, Harrie Timmermans en Stan van de Laar politiek en bestuurlijk Nederland oplossingen aan om het vertrouwen van de burgers terug te winnen.

Bestel alvast nu jouw exemplaar.

Bij een bestelling van 50 of meer boeken geven we een gratis workshop

Leon Schaepkens schreef de bestsellers 10 miljoen jaar leiderschap en De F1-maatschappij. Hij studeerde economie, bestuurskunde, rechten & psychologie. Leon is specialist arbeid, organisatie en gezondheid. Daarnaast is hij therapeut en toezichthouder. Hij adviseert en begeleidt organisaties, teams, bestuurders en managers in Nederland en België. 

Stan van de Laar is eigenaar van organisatieadvieskantoor & Van de Laar. Hij houdt zich onder andere bezig met ambtelijke fusies, herindeling, samenwerkingsverbanden en organisatievraagstukken. Stan is gepromoveerd op het onderwerp shared services en studeerde bestuurskunde en bedrijfskunde.

Harrie Timmermans is gemeentesecretaris van de Brabantse gemeente Heusden. Ook is hij coördinerend gemeentesecretaris voor Veiligheidsregio Brabant-Noord. Jarenlang was hij voorzitter van de supportersvereniging van PSV. Daarnaast vervult hij de rol van toezichthouder. Harrie studeerde rechten aan de universiteit van Tilburg. 

ED-1695720857.jpg