« Weten wat iemand doet wanneer hij onder druk komt te staan»

Gepubliceerd op 13-07-2020

Klaas is een vriendelijke manager met visie die samenwerkt, regelmatig communiceert met zijn medewerkers en stuurt op de uitvoering van de visie. Echter, door tegenvallende bedrijfsresultaten neemt de stress toe in de organisatie en lijkt ook Klaas te veranderen. Hij is opeens dominant, directief, veegt oplossingen van medewerkers van tafel, is niet meer aanspreekbaar voor zijn medewerkers en is afstandelijk. Kortom: hij zet onbewust zijn aangeleerde afweersysteem in. 

Waarom doet hij dat? Het is waarschijnlijk dat Klaas zichzelf wil beschermen tegen gevoelens van angst, afwijzing, schuld, gebrek aan erkenning of onmacht. Het vervelende is dat deze manager hierdoor minder kans heeft op succes en misschien zelfs ongelukkig is. Juist wanneer hij deze gevoelens van angst of afwijzing ervaart en leert om in díe situaties juist zijn talenten in te zetten, voelt dat niet alleen beter, maar is ook de kans op zakelijk succes groter.

Gedrag is voor ons het gevolg van een samenspel van intelligentie, persoonlijkheid, (on)bewuste motivatoren, afweersysteem, cultuur en omgang met belangrijke anderen. Wetende dat 90% van ons gedrag onbewust geschiedt en door juist daar aandacht voor te hebben in een assessment, ontstaat een genuanceerd beeld van een kandidaat.

Het behoeft geen betoog dat dit het hebben van dit inzicht van invloed kan zijn op selectie- en loopbaanvragen, teamontwikkeling, leiderschaps- of coachingvragen!

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze? Neem dan Contact met ons op.

directief-1594888655.png