« Angst of trauma, wat is het en hoe kom je er vanaf? »

Gepubliceerd op 12-02-2021

Iedereen is wel eens bang. Dat is normaal. Angst waarschuwt ons voor gevaar. Maar, wanneer je bang bent terwijl er geen gevaar dreigt of je maakt je te veel zorgen over iets, dan is er mogelijk sprake van een probleem. Veel voorkomende klachten zijn: hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen, prikkelbaarheid, nervositeit of concentratieproblemen. 

Er zijn verschillende angstproblemen te onderscheiden: 

  • Fobie: angst voor een bepaalde situatie, een bepaald dier of ding.
  • Sociale angst: angst dat anderen u vreemd vinden of u bent bang voor de reactie van anderen.
  • Paniekstoornis: een golf van angst gaat door u heen, u heeft het idee dood te gaan, controle te verliezen, ademnood te ervaren.
  • Agorafobie: het vermijden van plekken en situaties wanneer er geen hulp is of als er paniek ontstaat.
  • Gegenereerde angststoornis: overmatig piekeren, u gejaagd voelen, rusteloos zijn, soms last van slaapproblemen hebben

Trauma
Wanneer je een stressvolle ervaring meemaakt kun je zowel op fysiek als emotioneel vlak symptomen vertonen zoals prikkelbaarheid, snel en hevig schrikken, verminderde concentratie of snel in woede uitbarsten. Ook kunnen de herinneringen aan deze gebeurtenis opdringerig terugkomen in gedachten en dromen. Dit wordt een ‘trauma’ genoemd. Een trauma komt voor bij mensen van alle leeftijden. Een zwaar ongeval, geweld, misbruik, mishandeling of een brand zijn enkele voorbeelden van oorzaken die aan een trauma ten grondslag kunnen liggen.  

Een angst of trauma: hoe kom je er vanaf?

EMDR, voluit Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een kortdurende therapie die ingezet wordt voor mensen die last hebben van een trauma als gevolg van een ernstige gebeurtenis. Ook kan EMDR zeer werkzaam zijn bij het bestrijden van angsten, fobieën en depressie

Bij deze therapievorm wordt uje gevraagd de vervelende ervaring, het trauma of hetgeen je vreest (een toekomstbeeld of angst) te beschrijven, inclusief de bijbehorende overtuiging, gevoelens en spanning.

Indien je niet in staat bent om erover te spreken, kan het al voldoende zijn om alleen het beeld op te roepen in gedachten. Daarna start het verwerkingsproces door een stimulus aan te bieden; vaak is dat het volgen van de hand van de therapeut.

Na elke set vraagt de therapeut aan je wat er in je gedachten/ gevoel naar boven komt en wat er eventueel aan lichamelijke reacties ervaren wordt. De sets leiden ertoe dat de herinnering aan kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds makkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Het kortetermijngeheugen vervormt het beeld en slaat het op een andere wijze weer op in het langetermijngeheugen. 

EMDR is een effectieve therapie. Bepaalde problemen zijn al na één of enkele sessies verholpen. Wanneer je langdurig een trauma hebt meegemaakt en bij complexe problematiek duurt de behandeling veelal langer. Deze wordt dan meestal gegeven in combinatie met schematherapie of cognitieve gedragstherapie. 

 

angst-1613145169.jpg